Kaszkád rendszerek

Ezen kémény lényege, hogy több összekapcsolt tüzelőberendezés egy közös  égéstermék elvezetőt használ. Elsősorban ipari létesítményeknél, házközponti rendszereknél alkalmazzuk, ahol a hőigény egy kazán modulációjával nem teljesíthető, illetve a folyamatos üzemet mindig biztosítani kell, akkor is, ha egy kazán meghíbásodik.

A kémény anyagát tekintve lehet pps, vagy rozsdamentes acél. Az átmérők pps esetén 80/110 mm-től 80/200 mm-ig, különböző, előre meghatározott becsatlakozó mérettel rendelkeznek. Rozsdamentes acél esetén bármilyen méret rendelhető, a kívánt célnak megfelelő anyagminőséggel és anyagvastagsággal.

Mivel a kondenzációs kazánok zárt égésterűek, így a csöveknek túlnyomásos kivitelűnek kell lenni, amit tokos-gumigyűrűs illesztéssel oldanak meg.

A kaszkád rendszer tüzelőberendezéseit /ha nem tartalmazzák gyárilag/ visszaáramlás-gátló szeleppel kell ellátni. Ez az első elem az égéstermék elvezető rendszerben. Az a lényeg, hogy az éppen nem működő tüzelőberendezést kikapcsolt állapotában lezárjuk.

Ilyen szelep többféle méretben és kivitelben is rendelhető. A tüzelőberendezést ellenőrző 90°-os idommal kapcsoljuk össze a 45°-os ágidommal. Ügyeljünk arra, hogy kondenzvíz ne kerülhessen a készülékekbe, szükség esetén építsünk be kondenzcsapdát. A közös kaszkád cső végén mindig legyen ellenőrzésre szolgáló oldható idom, jellemzően egy kupak kondenzkifolyóval.

A kaszkád rendszer összekapcsolható egyfalú rendszerrel, és szigetelt rendszerrel is.

A tüzelőberendezések, mivel általában kazánházban vannak telepítve, használhatnak helyiség függő üzemmódot, tehát a levegőág nincs kiépítve, pl. a levegő méretezett rácsokon jut a helyiségbe, de gyakori a kiépített levegőág is.

A kaszkád rendszerek általában jól megtervezettek, a rögtönzésnek itt nincs helye!

A kémény kialakításához az MSZ 845-2012 szabvány tartalmazza az előírásokat. Az elkészült kémény átadásáról gondoskodni kell. A kémény szakvéleményt a területileg illetékes kéményseprő közszolgáltató, vagy a katasztrófa védelem adja ki.

magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ